Skip to main content

Een nieuw tijdperk is aangebroken !

De 3D-geprinte vulpenpunt *


Toonaangevende deskundigen in de lucht- en ruimtevaart verwachten dat 3D-printen steeds belangrijker wordt. Het brengt tastbare objecten voort uit computergegevens, laagsgewijs, waarbij het ontwerpers in staat stelt om heel direct uiterst complexe voorwerpen te genereren.

Nu is er de TypeONE, een betaalbare 3D-geprinte vulpen die is voorzien van 's werelds eerste 3D-geprinte titanium vulpenpunt*, een vinding van de Nederlandse ontwerper Ir. Rein van der Mast. Hij bracht de eerste 3D-geprinte vulpen ter wereld uit in 2013 en deze unieke penpunt in 2016.

TypeONE_0.jpgTypeONE (Black, Silver Grey, display; punten zijn karmijnrood), Rein van der Mast voor 3Dimensions

Ondanks dat nieuwe technologie wordt ingezet, is de vervaardiging nog grotendeels ambachtelijk, want hoewel de meeste gereedschappen digitaal zijn geworden, moeten ze nog altijd door mensenhanden worden geleid. Bovendien, het nabewerken en afstellen van de 3D-geprinte penpunt wordt handmatig met veel zorg gedaan.

Meerdere vulpenverzamelaars hebben al bevestigd dat het met de penpunt erg plezierig schrijven is. De sleuf, die onderdeel is van de 3D-print en de verhoogde rand erlangs bevorderen een gelijkmatige inktaanvoer. De manier waarop deze penpunt tot stand komt, is revolutionair.

De overige zichtbare delen zijn zorgvuldig ontworpen en 3D-geprint in duurzaam, sterk kunststof. De pen (totaal gewicht 30 gram) is er in twee uitvoeringen: zwart (Black) en zilvergrijs (Silver Grey; kunststof gevuld met kleine aluminium deeltjes die het materiaal een ingetogen sprankelend uiterlijk geven). De penpunt in drie: fine, medium en wide.

Voor verzamelaars is een exclusief voor dit model ontworpen bureaustandaard verkrijgbaar die bestaat uit een ruimtelijke, niet uniforme roosterstructuur en is ook 3D-geprint.

3Dimensions-TyeONE-sizes.jpg
TypeONE afmetingen

Om het kleine-serie-karakter van 3D-printen te onderstrepen, worden van beide versies slechts 99 exemplaren uitgebracht: een gelimiteerde oplage voor zowel de vooruitstrevende liefhebber als de ervaren verzamelaar.

Later zullen meer ontwerpen de TypeONE vergezellen, allemaal gebaseerd op het speciale karakter van 3D-printen, ook bekend als additive manufacturing.

Manufacturing the titanium nib by 3D printing
Het maken van de titanium penpunten middels 3D-printen


De TypeONE wordt aangeboden door 3Dimensions: een samenwerking van ontwerper en technoloog Ir. Rein van der Mast met de eigenaar van de vermaarde pennenwinkel La Couronne du Comte Dennis van de Graaf.

Voor meer informatie en om te bestellen, bezoek de webwinkel van La Couronne du Comte
LCDC.png

Neem voor persvoorlichting contact op met Rein van der Mast of Pjotr Pens.

Personalisatie is optioneel.
*) Octrooi aangevraagd

In 3D Systems ProX DMP 300 industriële metaalprinter: een laser versmelt versmelt plaatselijk titaniumpoeder, laag na laag